Видовете женска психика

Коя богиня си ти?
За мен винаги е било страст да изучавам човешката психика и начините, по които тя функционира. Бях много впечатлена от откритието на мнозина американски психиатри, една от които е Джийн Шинода Болен, посветили голяма част от живота си да разкриват мистериите на древногръцката митология.
Оказва се, че древногръцката митология е съвършена метафора на психологическите модели и архетипи, съвместимостите между хората и скритите сенки във всеки от типажите.
Основните 7 древногръцки богини – Артемида, Атина, Хестия, Персефона, Хера, Деметра и Афродита са седемте основни типа жени, в една от които всяка от нас може да се открие.
Архетипът на жената се определя още от вродените модели и още на 2-3 годишна възраст може да се определи коя богиня е действаща в детето, а след това семейната среда, културната среда и въздействието на хормоните стимулират появата на едни богини в младото момиче и потискат развитието на други.
?Артемида
Богинята на лова и Луната
Тя е целеустремена и преследва целите си. Тя си е самодостатъчна, не се влюбва и не се привързва. Независима е емоционално и материално, често жената Артемида запазва моминското си име след сватбата. Отличава се с амбициозност и концентрация в целите си, емоционална дистанцираност и безпощадност. Тези жени често са настроени феминистки и се борят за равенство между половете, а обкръжението им е почти изцяло от жени. Жената Артемида изпитва силно влечение към дивия свят, контакта с природата и всякакви спортове и състезания.
В сексуален план тя търси приключения и изследва непознатото, но не е особено сексуална. Връзката с партньора и е второстепенна и каузата, на която служи винаги е на преден план, дори рядко се решава да се ожени. Каквото и да са взаимоотношенията и, те винаги са равнопоставени. Привличат я мъже на изкуството или социалната дейност, тип Аполон.
➡️Как да култивирате в себе си само достатъчност и емоционална независимост?
– отидете на почивка сама
– започнете сутрин да тичате или изберете друга спортна дисциплина, с която да започвате деня си
-присъединете се към женски клуб
– пренаредете приоритетите си около себе си и своите близки
– направете поход в природата
– пътешествайте по непознати места
– участвайте в образователна програма на обменни начела в друга държава
Което и да изберете от изброените, направете го безкомпромисно и драстично.
? Атина
Богиня на мъдростта и занаятите
Тя е известна с успешните си стратегии и практическите си решения. Атина е силна и амбициозна и е архетип на логическото мислене, неуязвимостта и неприкосновеността. Вместо да се усамоти или да е в женска компания, тя обича да е в активна и силна мъжка среда, въпреки че интересите и към мъжете са само професионални и приятелски. Жените Атина са страхотни в бизнеса, както и в научните, военните и политическите среди. Тя се отличава с прозорливост и хладнокръвие, често тръгва от дъното и пробива във всяка “мъжка” сфера като упражнява власт и използва подвеждащи маневри. Много жени Атина са наричани “студени и пресметливи”. Имат умение за занаяти, в които умът и ръцете работят заедно. Привличат я силни, авторитарни, отговорни и властни мъже. За разлика от Артемида, Атина е защитник на патриархалените права и я отблъскват слаби и неуспешни хора. Тя не е сексуална, нито еротична и не обича да флиртува, а романтиката я отблъсква.
➡️ Как да култивирате в себе си качествата на Атина?
– започнете ново образование. Математиката, науките, граматиката и тн. изграждат дисциплина и усет за последователност.
– запаметяване на обективни факти. Изберете си тема, интересна за вас, и всеки ден учете факти в тази област, които да са ви практични и полезни.
? Хестия
Богинята на свещения огън, дома и храма
Хестия е вътрешното изживяване за неприкосновеност и пълнота. Подобно на Артемида и Атина, Хестия също е емоционално независима и самодостатъчна. Тя обича да бъде сама в тишина и спокойствие. Хестия дава душа на дома и въпреки, че е много интровертна, тя намира удовлетворение и смисъл в домакинската работа и създаването на домашния уют. Жените Хестия не си гледат часовника, защото те живеят в собствено безвремие и правят всичко в захлас. Те са тихи и скромни и обичат да бъдат незабелязани. Външните неща и хора нямат никакво влияние над нея, защото тя не се идентифицира с тях. Тя се отличава със спокойствие и сдържаност, с безпристрастие и усещане за завършеност без стремежи и амбиции, без желания и копнежи.
За Хестия сексът е на последно място, а флиртове и изневери не се очакват от нея. Успешен и щастлив брак може да има само с мъже тип Хермес – енергичен пътешественик, комуникативен и находчив.
➡️ Как да култивираме в себе си качествата на Хестия?
– изберете си за вършене една домакинска задача и си осигурете достатъчно време. Концентрирайте се само върху тази дейност, потопете се съсредоточено в нея докато не я свършите.
– прекарайте поне един ден в пълна самота и тишина. Без телефони, телевизори и медии. Само вие и вашето пространство.
– изолирайте се за кратко в медитация. Можете да отидете на групов клас по медитация или просто да останете сами и да направите някоя от любимите ви медитации.
Който и от методите да изберете, направете го без да мислите за време или да го отметнете. Потопете се в него с усещане за безвремие и удоволствие.
? Хера
Богинята на брака
За разлика от емоционално зависимите Артемида, Атина и Хестия, чисто психологически Хера е созависима. Щастието на жената Хера зависи изцяло от това дали има любим и какви са отношенията и с него. Нейният свят се върти около него и дори да има деца, за нея той остава най-важният. Тя постоянно се люшка между полюсите на щастието и болката. Но дори да е обвързана, Хера не се чувства удовлетворена докато не стане законна съпруга и не ползва всички възможни привилегии, които вървят с този статут. Само и единствено тогава тя чувства пълнота и завършеност и винаги взима името на мъжа си след брака. Тя притежава вярност, лоялност и постоянство. Дори ако мъжът и и изневери или пренебрегне, Хера излива огромна доза гняв, но никога срещу него. Той е уневинен, а потърпевшите са жените, с които е изневерил или хората, заради които тя смята, че я е отхвърлил. Отмъщението е трик на ума да се чувстваме силни и могъщи, вместо отхвърлени и слаби.
Привличат я компетентни, силни, влиятелни и успешни мъже, които копнеят за нежна ръка. Не се впечатляват от гладуващи хора на изкуството, непризнати гении или чувствителни поети като Артемида и други богини. Тя е средно сексуална, но за нея сексуалните отношения са по-скоро задължение.
➡️ Как да култивираме качествата на Хера в себе си и инстинкта за създаване на семейство?
– анализирате какъв тип мъже ви привличат и какви емоционални дефицити обслужват те във вас. Откажете се от връзките, които са ви предлагали и преразгледате отношението си към мъжете, спрямо това, което бихте искали да получите от тях. Крайната цел е да се промени образът ви за желан мъж с такъв, който търси сериозно обвързване.
? Деметра
Богинята на плодородието, грижовната майка
Подобно на Хера, Деметра също е созависима, но обекта на нейната зависимост са децата. Нейната най-важна роля е да бъде майка. Нейният майчин инстинкт намира изражение също и с грижата и за другите. Жената Деметра е склонна към депресии ако няма за кого да се грижи или грижите и биват отхвърлени. Често тези жени се занимават със социална дейност и в професионално отношение, такива са учители, медицински сестри терапевти и всичко, с което могат да помагат на другите.
Тя е грижовна, щедра, даряваща и подкрепяща, а нейният най-силен инстинкт е да забременее и да има дете. Дори и след като пораснат нейните деца, тя често изразява майчината си любов като приемен родител или детегледачка.
Другата нейна емоционална потребност е да кърми децата си, да готви и да храни околните, да приготвя красиви и богати трапези или да приготвя вкусотии и да ги носи на хората. Това я кара да се чувства в хармония с нея самата и със света и и носи истинска радост и наслада.
Когато защитава правата на децата си, Деметра е силна и непримирима и никой не е в състояние да обезпокои покоите на рожбите и.
Най-успешен брак има с мъже тип “баща на семейство”, но за съжаление обикновено се обвързва с талантливи и чувствителни мъже, безотговорни, незрели и погълнати от себе си, за чиито уникалност само тя има очи. Тя често има връзки с мъже без любов, а просто от съжаление. Просто третира мъжете не като мъже, а като деца и за този тип мъже тя е като Великата Майка пазителка. Тя му се възхищава и го покровителства, а той удовлетворява нейните съкровени ценности.
Тя няма изразена еротика, а за нея бракът не е от съществено значение.
➡️ Как да култивираме в себе си качествата на Деметра?
– стремете се съзнателно към поведението на майка. Когато искаме да почувстваме нещо, трябва да се държим така, всякаш вече го чувстваме. Не след дълго театърът става реалност, а нашето желано чувство или качество – факт. Срещайте се с хора, които имат деца и се занимавайте с тях. Когато се грижите за дете и му посвещавате цялото си внимание, вие пробуждате вашия майчин инстинкт.
? Персефона
Господарката на подземното царство
Последната созависима от богините е Персефона. Но за разлика от Деметра и Хера, тя не се води от силни инстинкти и е по-скоро пасивна, неинициативна и изчаква нещата сами да се случват. Тя е изцяло в женската енергия и живее по течението. Жената Персефона излъчва едновременно младост и невинност и сексуална привлекателност от типа жена-дете. Притежаваща вродена възприемчивост и гъвкавост, тази жена е като хамелеон и винаги отразява онова, което събеседникът търси. С всеки е различна, но винаги е истинска.
Този архетип притежава два аспекта. Може да пребивава само в един от тях, но може да носи в себе си и двата едновременно:
1. Девойката – Тя  няма голяма представа за себе си и не може да намери предназначението си. Не може да реши каква да стане и в какво е добра и очаква някой да дойде и да преобърне живота и. Тя прави всичко на игра и не се обвързва истински с никого и нищо. Тя е доброто момиче на мама, послушно, мълчаливо, въздържано и податливо. Нейната сексуалност не е пробудена, а присъствието и не е натрапчиво.
2. За разлика от първия модел, в който Персефона живее в ролята на жертва и дете, в този тя познава и владее изкусно дълбоките пластове в нейната душата и на цялото колективно несъзнавано. Често са водачи и най-добрите психо-терапевти. Отличават се с изумителна интуиция и мистични преживявания.
С Персефона до себе си, мъжът се чувства могъщ и силен, а авторитетът и мнението му никога не се оспорват.
Тя привлича различни типажи мъже, но успешен и щастлив брак може да има само с мъж от типа на Хадес – силен, инициативен, доказващ се, амбициозен, често и безкрупулен.
➡️ Как да култивираме в себе си възприемчивост и лекота?
1. Приемете тези качества като нещо положително.
2. Изслушвайте събеседника и се поставете в неговите обувки, почувствайте защо е такъв и прави така.
3. Не критикувайте и не мислете критикуващо!
4. Дръжте лист и химикал до леглото си и записвайте подробно сънищата си. Хубаво е да ги анализирате за да опознаете дълбините на вашето подземно царство.
? Афродита
Богинята на любовта и красотата
Афродита не е нито в първата група от независими богини (Артемида, Атина и Хестия), нито във втората от созависими (Хера, Деметра и Персефона). Тя е трета отделна група – алхимична.
Афродита обединява в себе си всички богини, но изпъква качества, които никоя друга от тях не притежава.
Тя е насладата от красотата, любовта, сексът и чувствеността. Нейната визша ценност е създаването на потомство, а творчеството присъства във всяко нейно действие, във всичко, което прави.
Жената Афродита притежава силен магнетизъм и привлича всички в еротично наситеното си поле. Тя излъчва много сексапил и много харизма. Сърцето и е отворено към любовта и я дава безусловно и изпепеляващо. Нейната натура е създадена от страст, сексуалност и оргазмичност, а погледа и за естетика винаги минава през призмата на еротиката. Обикновено тези жени са изключително плодовити и лесно забременяват. Те постоянно се въвличат в нови творчески процеси и всеки един правят с отдаденост. Сетивата им помагат да изпитват удоволствие от всичко, което правят, и което ги заобикаля. Хората казват за тях, че умеят да влияят на хората, просто им се получава без усилие. Винаги са мили и очарователни с хората.
Жената Афродита се чувства напълно самодостатъчна и има достатъчно заряд, с който прави света по-красив и щастлив. Тя търси работа, с която е емоционално ангажирана. За нея успехът не е основна цел, но страстта, която влага в дейностите си обикновено и се отплаща с най-голям успех от тези на Атина и Артемида.
Тя може да има щастлив и успешен брак с :
1. мъже тип Хефест – интровертни и страстни, съзидателни с сложни променливи емоции ( но само ако в нея живее и моногамността на Хера).
2. мъже тип Хермес – екстровертни, общителни с богат творчески потенциал, гениалени умения да се адаптира към бързо променяща се среда и обстоятелства и да решава всички невъзможни за решаване проблеми ( но само ако той съзрее като мъж).
➡️ За да култивирате качествата на Афродита и да ги направите своя втора кожа, заповядайте на тренингите ми:
– “Активиране на сексуалната енергия”
-“Женски енергийни практики “
-” Интимна гимнастика“
– ” Изчисти и отвори сърцето си”
Сайтът е изработен и се поддържа от изработка на сайтове, SEO оптимизация, Google реклама 2022 – 2024 Margarita-Grigorova.com. Всички права запазени
Обадете се