Пета чакра. Кога има блокажи в пета гърлена чакра и как да я балансирате? Медитация за баланс на 5-та чакра. 

Гърлената чакра е петата чакра в нашата система от енергийни центрове (съставена от общо 7 основни чакри).  Всяка чакра има различно предназначение и качества.  Думата „чакра“ означава „въртящо се колело“, което може или да се върти твърде бързо (свръхактивно), твърде бавно (неактивно) или точно с правилното темпо (балансирано).
Тя се намира в областта на щитовидната жлеза и трепти със сини вълни. Преминава от основата на гърлото до центъра на очите.
Гърлената чакра, наричана още Вишудха чакра или 5-та чакра, е врата между нашия вътрешен и външен свят.  Разположен точно над нашето сърце, той е първата от духовните чакри на „стълбата на чакрите“.
Съкровището, съхранявано в гърлената чакра, е енергията за търсене на истината отвъд ограниченията на времето и пространството, отвъд ограниченията на културните или семейни условия. Това е врата към по-висшите сфери. Гърленият център отговаря за  творчеството, себеизразяването, комуникацията и истината.  Свързано е с личната почтеност и чувството за чест.
Като център за комуникация е важно не само да изразяваме това, което чувстваме и да говорим честно и правдиво, но също така е важно дълбоко да изслушваме другия.
Човек с отворена гърлена чакра е способен да изразява и да слуша задълбочено, като дава на другия това преживяване да бъде чут.  Една от най-дълбоките човешки потребности е нуждата да бъдеш чут.  Когато започнете да активирате гърлената чакра, вие започвате да променяте не само собственото си лично настроение, но и цялото настроение на една стая.  След това можете да разширите това качество на автентична комуникация навън във вашата общност и света.
Когато започнете да разбирате, че можете да настроите фино тази честота чрез използване на дълбоко слушане, звук и осъзнаване, имате мощен инструмент, който можете да използвате за лична трансформация.
5️⃣ признака за нарушение в гърлената чакра:
➡️ Здравословни оплаквания като:
– възпалено гърло или ларингит;
– болка в челюстта или навик да скърцате със зъби;
– болка или скованост във врата;
– дрезгаво гърло;
– язви в устата;
– проблеми с венците;
– хормонални проблеми, свързани със щитовидната жлеза
– ушни инфекции;
– инфекции на синусите
➡️ Навик да говорите през цялото време без да знаете кога да мълчите.
Ако откриете, че прекъсвате или говорите над други хора, доминирате в разговора или имате нужда да имате последната дума, може да потърсите начини да намалите енергията на Вишудха.
➡️ Неспособност да говорите, да поставяте граници или да отстоявате себе си.
Блокираната вишудха чакра може да ви накара да не желаете или да не можете да говорите, за да се защитите, да изразите мнението си или да заявите своя избор.  Когато възникнат трудни разговори, може да затворите, вместо да говорите.
➡️ Силно критични сте към себе си и към другите. Как да се справим с чувството за критика, можете да прочетете тук.
➡️ Блокирането на чакрата на гърлото често се свързва с невъзможността да се говори.  Трябва да се каже нещо, но просто не можете да съберете смелостта да го изплюете. Или искате да кажете нещо, но усещате буца в гърлото си или срив в гласа си.  Този дисбаланс може също да се прояви като страх от публично говорене или дори открит разговор с хора, които познавате.  Или може би може да говорите с толкова нисък глас, че не можете да бъдете чути лесно.
Петият енергиен център е свързан с втория сакрален, и тъй като работят заедно, често се случва блокажи от втората чакра да се проявят в гърлената. Повече за втория енергиен център можете да прочетете тук.
Всеки път, когато работите върху балансирането на енергийния център, увеличавате максимално шансовете за създаване на щастлив, добре балансиран живот.  Лечението на гърлената чакра не е толкова трудно, колкото може да изглежда и подобряването на комуникацията засяга всички аспекти на живота.  Усещането за свобода и силата да разберем автентичния си Аз идва с балансирана гърлена чакра.
9️⃣ лесни начина от ежедневието ви, с които да я балансирате:
?Яжте сини храни и храни, богати на йод като водорасли. Боровинките и къпините са особено добри източници на фибри, антиоксиданти и витамини. За чакрата на гърлото помислете за лечебни и успокояващи храни и течности като кокосова вода, билкови чайове, суров мед и лимон. Особено подходящи са топлите чайове и топла супа. Плодове, които растат на дървета като сини сливи също са известни като отлични при лечението на тази чакра.
 Като подправка ползвайте черен пипер.
?Пийте чай или ползвайте билки от хлъзгав бряст, фенел и червена детелина.
?Ползвайте етерични масла от лайка, кипарис, здравец или бергамот в дифузер или като директен масаж върху кожата.
?Носете сини дрехи и се обграждайте със синя обстановка.
Синият цветен елемент изследва всички нива на себеизразяване.  Синьото е цветът на комуникацията, който ни дава силата да говорим истината.  Синьото също е в по-студения край на спектъра от цветове.  Синьото позволява на тялото и ума да изпитат неподвижност.  Представлява чист ум, който не е претрупан от никакви негативни мисли.
 Йога помага за свързване на духовното и физическото тяло чрез асана.  Свързването с дишането, докато задържате асана, помага за освобождаване на напрежението и внася енергия в областта на гърлото и щитовидната жлеза.
?Говорете за нещо, за което сте се въздържали.
?Започнете процес на по-задълбочено слушане и задавайте въпроси, когато говорите с някого.
 Упражнявайте се да присъствате, когато другият говори.  Бъдете там с цялото си същество.
? Водете си дневник. Дайте си разрешение да копаете за по-дълбоко ниво на истината.  Пишете няколко минути и след това се упражнявайте да задълбаете по-дълбоко с добавянето на реда, “а истината е…”
? Често си пускайте да слушате музика и си припявайте на глас. Ако имате възможност ходете и на караоке.
.
? Лесна мантра за баланс на гърлената чакра – Ом Со Хум
„Ом“ е звукът на Вселената, а Со’хум се смята за естествения звук на дишането.  Om So’hum означава: „Аз съм вселената, аз съм част от нея, аз съм свързан с този Безкраен Източник.  Всеки може да използва тази мантра, независимо от своята вяра или система от вярвания.
1️⃣ Затворете очи и отделете една цяла минута, за да се установите, като поемете няколко дълбоки, прочистващи вдишвания. Обърнете внимание на това как се чувствате в ума и тялото си.
2️⃣ Започнете да си повтаряте мълчаливо мантрата  Ом Со Хум, като бавно синхронизирате ритъма на дишането си с мантрата.
Докато вдишвате, повтаряйте мълчаливо думата “Ом Со”
Докато издишвате, повтаряйте тихо думата „Хум“
3️⃣ Продължете да дишате бавно и нагласяйте мантрата си спрямо дъха си, като внимавате да не бързате да дишате, ако забележите, че мантрата ви се ускорява. Всеки път, когато забележите, че умът ви блуждае, просто насочете вниманието си обратно към мълчаливата си мантра и съгласувайте темпото на вашата мантра с темпото на дишането си.
4️⃣ След като минат няколко минути и се почувствате готови, леко пуснете мантрата си и върнете вниманието си към дъха си.  Отделете малко време, за да поседите тихо за минута или две, преди да отворите очи.
Използвайте това тихо време, преди да отворите очи, за да обмислите значението зад So Hum. Помислете върху концепцията, че с всеки дъх, който поемате, вие се свързвате с всички живи същества във Вселената, поемайки същата експанзивна енергия – и в това пространство вие се сливате в едно и също, непрекъснато и непрекъснато се подкрепяйки един друг и  света около вас.
Петият енергиен център е активен при мъжете и пасивен при жените. Разбира се, когато функционира здравословно. През този център жената получава с лекота признание от света, с лекота приема и решенията на мъжете. А при мъжете нейната активност печели уважението на света към тях. Мъжът с активен пети център е винаги водач, както в семейството, така и в обществото. Той е самоуверен и решителен. Дори силните жени отстъпват пред него. Неговото присъствие е силно и се усеща в пространството.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайтът е изработен и се поддържа от изработка на сайтове, SEO оптимизация, Google реклама 2022 – 2024 Margarita-Grigorova.com. Всички права запазени
Обадете се