Йога за чакрите

Как да отворим енергийните си центрове с йога пози?

Били ли сте някога в час по йога и чували ли сте учителят да казва „тази поза е добра за отваряне на чакрите?“ Ако е така, може би сте се чудили какво всъщност представляват чакрите и каква е връзката им с йога.

Чакрите са ключова част от философията на йога, споменати в древни йогийски текстове като Ведите и Упанишадите, затова нека разгледаме връзката между чакрите и йогата.Физическото човешко тяло не се състои само от кости, мускули, органи и кожа, а също и от различни слоеве от енергийни полета, заобикалящи физическото тяло. Тези слоеве образуват така нареченото фино тяло, което се нарича още – енергийно тяло.

В човешкото тяло има седем основни чакри, които могат да се разглеждат като пресечни точки на различни енергийни канали.  Жизнената сила, наречена Прана, пътува през тези канали или Нади.Умът се проектира в тези въртящи се колела, което определя начина, по който преживявате реалността въз основа на вашите емоции и страхове, желания и отвращения. Следователно всяка чакра е отговорна за различно поведение и ценности в живота, като сигурност, комуникация, състрадание и любов и регулират различни телесни системи и сетива. Ако енергията е блокирана в една от чакрите поради лоши навици или възпрепятстващи фактори на околната среда, това може да доведе до емоционален, умствен или дори физически дисбаланс.  Те от своя страна могат дори да станат очевидни като се изразят в  симптоми като тревожност, летаргия, храносмилателни или други здравословни проблеми.
Това е мястото, където йога влиза в действие. Йога асаните са специално насочени към отблокиране на чакрите, така че енергията, т.е. вашата прана, да може да се движи свободно през тялото за да пречисти и балансира или всички нади и чакри, или само тези, които трябва да бъдат възстановени.Йога асаните са изключително полезен начин за освобождаване на прана или жизнена сила, когато тя е блокирана. Те освобождават застоялата енергия и въвеждат свежа енергия в нашата система.

Всяка от седемте чакри има своя собствена жизненост и е свързана с нашето емоционално благополучие. Физически се разполагат по дължината на гръбначния стълб.

1.

Муладхара или коренната чакра се намира в основата на гръбначния стълб и е свързана с основния човешки инстинкт и оцеляване.

Поза Лотос е “унищожителят на болестите”. Твърди се, че тази архетипна йога поза изкоренява болестите и ни води към освобождение.
Изпълнява се седнал с кръстосани крака с противоположния крак към бедрото. Когато седите с кръстосани крака, краката се преплитат чрез поставяне на всеки глезен на противоположното бедро, за да се създаде твърда седалка, но може да се изпълни и като половин лотосова позиция, която се счита за подготвителна версия, при която само единият крак е кръстосан върху противоположното бедро.
Ръцете често се поставят върху бедрата, като палецът и показалецът се докосват в мудра.
Можете да се подготвите да практикувате поза лотос върху одеяло.
Йогинът, който седи в лотос и задържа дъха, е освободен, защото това е позата за практикуване на пранаяма и притежава силата да събуди кундалини. Позата е архетипна и представя образ на йога и медитация, можем да кажем същото и за символичната роля на лотосовото цвете в определени религиозни и духовни традиции като индуизма, будизма, сикхизма и джайнизма. В индуистката иконография лотосовото цвете е свързано с духовността, просперитета, плодородието и чистотата.  Твърди се, че физическата поза представлява изображението на лотосов цвят, а самото изображение често се разглежда като метафора за духовния път. Корените, които растат само в мръсни, кални води, могат да бъдат сравнени с нашата материална реалност, тъмнина или човешко невежество. Коленете и краката представляват венчелистчетата, разположени над водата, а торсът е цветето, което чака да разцъфне. Пъпката расте към слънцето, което е изобразено като знание (освобождение).

Смята се, че Падмасана свързва практикуващия с всички чакри, но най-вече с коренната или Муладхара чакра, разположена в основата на гръбначния стълб, която е притисната към земята отдолу, когато седим в тази поза.

2.

Сватхищхана или Сакралната чакра се намира над коренната чакра, в сакрума и съответства на репродуктивния цикъл, на емоциите, сексуалността и удоволствията.

Поза Пеперуда
Седнали удобно, поставяте стъпало до стъпало и бавно отпускате тялото надолу докато намерите разтягане, както във вътрешно бедро, така и в долната част на кръста.
Тази поза отваря бедрата и работи върху гъвкавостта на слабините и вътрешната част на бедрата. Това е една от най-добрите пози за отваряне на сакралната чакра, където тялото е склонно да съдържа много неразрешени емоционални проблеми, така че за някои тази поза може да бъде по-емоционално интензивна, отколкото физически. В резултат на това на много хора им е трудна, но прекарването на дълго време в нея може да бъде полезно. Подобрява функциите на пикочния мехур, яйчниците, простатната жлеза и бъбреците. Укрепва сърдечната дейност, повлиява положително кръвообращението. Намалява менструалния дискомфорт, повлиява симптомите на менопаузата. Облекчава напрежението и стреса, намалява депресията и хроничната умора.

3.

Над нея е Манипура, разположена в областта на слънчевия сплит и е отговорна за самочувствието, силата, страха, а физически – за храносмилането.
Слънчевият сплит е нашият огнен център. Това е мястото, където прилагаме идеите си в действие и от това пространство усвояваме живота, както физически, така и в начина, по който обработваме ситуациите и обстоятелствата, които животът ни поднася. Слънчевият сплит може да повлияе на това дали се пускаме по течението и прегръщаме живота, или дали плуваме срещу течението и му се съпротивляваме. На санскрит чакрата на слънчевия сплит се нарича Манипура, което означава „град на скъпоценности“. Тези бижута са решителност, воля, цел и посока. Всички тези качества се комбинират, за да създадат усещане за увереност и вътрешна сила. Позата дъска е още една йога поза, която подобрява баланса ви заедно с основните ви мускули, ръце и гръбначен стълб. Трябва да поддържате стойката си стабилна, като държите гръбнака си изправен, ако искате да почувствате изгарянето и да видите резултатите, които желаете. След като влезете в тази позиция, се натрупва топлина в областта на чакрата на слънчевия сплит и така и така я изчиства ако там има блокажи. Освен физическите си ползи, тя също помага за подобряване на силата на волята ви.

4.

Над нея е Анахата или сърдечната чакра.
Разположена е в областта на  гърдите точно над сърцето и отговаря за любовта, вътрешния мир и състраданието.
Поза Камила

Винаги се уверявайте, че сте разтегнати и затоплени, преди да се опитате да направите поза камила.

Поза камила е дълбоко извиване на гърба.  Страхотен е за отваряне на гръдния кош и сърдечната чакра.Застанете на колене на ширината на раменете. Поставете дланите си на кръста и вдишайте с пълни гърди докато извивате гърба максимално назад. За по-разтегнатите може да хванат с длани петите си. Дишайте през гърдите по време на тази асана.Блаженството възниква, когато сетивата ви растат в хармония с ума и душата ви. Това се случва в йога, когато асаната е в съответствие с намерението и дишането. Блаженството е в сърцето ви, просто трябва да го отворите, за да го освободите.
Когато започнете да отваряте анахата чакра в поза на камила, забележете колко уязвим може да се почувствате с толкова разширено и отворено към небето сърце. Забележете дали позата на камила предизвиква чувство на уязвимост в сърцето ви. Позволете си да изпитате тези емоции. Истинското блаженство може да се случи само с отворено сърце.

Когато поза на камила се практикува ежедневно като част от йога последователност, тази поза може да помогне за облекчаване на негативните ефекти от заседналия начин на живот. Позата на камила има и психическо и емоционално въздействие върху чувството на спокойствие и радост.

5.

В областта на гърлото е Вишудха или Гърлената чакра. Отговаря за комуникацията и себеизразяването.

Поза Риба

Легнете по гръб, поставете ръцете под бедрата, дланите са обърнати надолу. Приближете лактите един към друг. Вдишвайки, повдигнете главата и гърдите нагоре. Поддържайки гърдите повдигнати, спуснете главата назад и докоснете горната част на главата до пода.
С главата леко докосваща пода, натиснете здраво лактите в земята, като поставите тежестта върху лакътя, а не върху главата. Повдигнете гърдите си нагоре от средата между лопатките.

Поза риба отваря гърлената чакра като помага за спокойна и ясна комуникация, за това да казвате истината си и да се изразявате уверено. Освен това стимулира и тимусната жлеза, което отваря сърдечната чакра и кара енергията да тече свободно нагоре към гърлото.

 

6.

По-нагоре е Аджна или Третото око. Разполага се между веждите и отговаря за интуицията, въображението и способността за справяне с различни ситуации.

Поза свещ Тази поза помага за отваряне на вашата 6-та чакра и позволява по-ясни и по-спокойни мисли.Освен това стимулира енергията в гърлената чакра, което позволява на енергията да тече свободно нагоре към Аджна, и подпомага детоксикацията на тялото,  регулира функцията на щитовидната жлеза и всички свързани органи. Обърнатата поза на тялото стимулира кръвоснабдяването, като по този начин съживява всички клетки на тялото. Насърчава венозното връщане и е особено полезен при подути крака. Започнете да лежите по гръб и повдигнете краката си във въздуха. Поставете ръцете си в долната част на кръста и подпрете брадичката в гърдите. Следете раменете ви да бъдат стегнати.

7.

Последната основна чакра е Сахасрара или наричана още Коронната чакра. Тя се разполага в горната част на темето и активира божествената енергия.
Челна стойка
Тя е кралицата на всички асани. Тази асана е много популярна поради множеството си ползи за здравето. Тя ускорява кръвообращението и гарантира, че мозъкът получава достатъчно, добре наситена с кислород кръв. Тази поза напълно обръща потока на кръвта към главата, давайки почивка на всички органи в тялото. Ефективен и сигурен начин за създаване на осъзнатост и баланс в областта на темето, тази поза ще възстанови потока на енергия в тялото ви, ще кръвоороси хипофизата, която контролира цялата ендокринна система, и епифизата, която е нашият портал с вселенското просветление.

Сайтът е изработен и се поддържа от изработка на сайтове, SEO оптимизация, Google реклама 2022 – 2024 Margarita-Grigorova.com. Всички права запазени
Обадете се