Шеста чакра. Как да я балансираме

 
Как да отворите Третото око?
 
Шестата от седемте основни чакри е третото око. Неговата енергия управлява духовната комуникация, осъзнаването и възприятието. Шестата чакра, наричана още Аджна чакра, е разположена в областта на третото око, което се намира в пространството между веждите и свети индигово. Обхваща хипофизната жлеза, епифизата (която играе огромна роля в духовния живот), очите, главата и долната част на мозъка.  Невидимо, но мощно трето око, това е вашият център на интуицията. Тя е духовна чакра, която ви води до вътрешно познание. Отворената шеста чакра може да даде възможност за ясновидство, телепатия, осъзнато сънуване, разширено въображение и визуализация.
Тя управлява духовната комуникация, осъзнаването и възприятието.
Шестата чакра играе съществена роля в системата на чакрите.  Намира се между двете физически очи, като при отваряне се разширява до средата на челото. Чакрата на третото око е свързана с хипофизната жлеза, която е отговорна за регулирането на серотонина.  Това вътрешно око може да задълбочи тяхната духовна връзка, когато е отворено, осигурявайки на хората мъдрост, знание и прозрение. Будистите смятат чакрата на третото око за „окото на съзнанието“.
Това е силно духовна чакра, която е свързана с психическите способности на човека. Балансираната чакра на третото око дава на хората шесто чувство или силна интуиция. Тези психически сили или вътрешни насоки могат да  подкрепят преживяванията ни в реалния свят, като ни позволяват да имаме доверие в собствения си инстинкт и вътрешен глас. Тази способност помага на хората да изживеят физическия свят около тях с вътрешна мъдрост и светлина.
Енергията на жизнената сила лежи в латентно състояние в основата на гръбначния стълб, докато не се активира чрез различни тип практики. Индивидите често изпитват повишена умствена яснота, духовно съзнание и по-високо съзнание. Лечебните практики поддържат просветлението и силата.
 
Блокираната аджна може да повлияе отрицателно на здравето на физическото тяло и психическото състояние. Какви са симптомите за нарушение в “третото око” можете да прочетете  тук.
 
Нашият свят се преживява чрез петте ни сетива. Дори преди да преминем през утробата, ние сме чували шумове като гласа и сърдечния ритъм на майка си и сме чували приглушени звуци отвън. Усещали сме докосване, вкус и дори светлина. И от момента на раждането ние приписваме своите преживявания на това, което възприемаме чрез сетивата. Научили сме се да вярваме на сетивата си от това, което можем да вкусим, помиришем, докоснем, видим и чуем. Въпреки че сетивното възприятие е страхотно в житейския опит, то до някаква степен ни ограничава, когато става въпрос за разширяване на духовноти ни съзнание.
 Преди модерните технологии да влязат в живота ни, е трябвало да разчитаме на сигналите от околната среда и по-първичния ни инстинкт, който да ни насочва.  Точно както птиците могат да усетят кога може да удари цунами или катериците знаят кога е време да съберат храна за зимата, хората също имат интуитивен усет. Просто сме загубили връзка с него, както и способността си да му се доверяваме.
Освен всичко останало, отваряйки третото си око, ние влизаме в единение с цялото, с Вселената и с всеки човек като част от нея. Това води до способност да виждаме паралелно случващи се неща някъде далеч от нас, както в настоящето, така и в миналото.
 
При енергийно здравата жена, шеста чакра е активна, а при мъжа – пасивна. Затова казваме, че Аджна е чакра на женската енергия. Мъжът получава велики идеи, които има мисията да реализира, а неговата любима, благодарение на Аджна ги улавя и му ги предава в образ и структура.
 
9️⃣ Лесни начина от ежедневието ви, с които да я балансирате:
 
??‍♂Храни, подхранващи Аджна:
 
– Яжте лилави храни като грозде, лилаво зеле, боровинки, лилаво зеле, патладжан, къпини, годжи бери и други.
 
– Включете също какаото, което е богато на флавоноиди и повишава серотонина, което помага за облекчаване на стреса.
 
– Тук неизменна част са и храните, за които е доказано, че подобряват работата на мозъка ви, като орехи, бразилски орехи, семена и други ядки, подправки, боровинки, авокадо, броколи, зеленолистни, риба и черен шоколад. 
 
 – Избягвайте да пиете вода с лошо качество. 
 
 – Избягвайте прекомерната консумация на кофеин (и други стимуланти).
 
– Избягвайте прекомерната консумация на алкохол и наркотици.
 
– Консумирайте храни в най-чистата им форма, които са без прекомерна обработка, добавки и химически модификации.
 
– Избягвайте вода или храни, съдържащи флуор. Епифизната жлеза е доста чувствителна към калцификацията, която може да бъде причинена от пиене на вода с високо съдържание на флуор, както и от излагане на тежки метали. Флуоридът се намира и в съставките на много марки пасти за зъби.
 
??‍♂Пийте чай от мента и очанка и ползвайте билките хвойна, див пелин, мак, розмарин, лавандула и маково семе.
 
??‍♂Ползвайте етерични масла от тамян, сандалово дърво, розмарин, лимон или лавандула в дифузер или като директен масаж върху кожата.
 
??‍♂Носете индигови дрехи и се обграждайте с индигова обстановка.
 
??‍♂Точно като всяка друга духовна чакра, Аджна се балансира най-добре чрез медитация. Когато човек започне да медитира, често се появява изтръпване в третото око или главоболие. Усещане за изтръпване или пулсиране около областта на третото око по време или след медитация е знак, че отваряте тази блокирана чакра.
 
 ??‍♂Мисли за миналото и бъдещето: Започнете да забелязвате колко често се унасяте в старите истории от миналото или бързо напред към надеждите си за бъдещето.  Докато правите това, вие не сте тук в настоящия момент. Този път СЕГА е единственото време, когато можем да творим.
 
??‍♂Погрижете се за съня си.
За здравето на Аджна са необходими поне 8 часа сън в денонощието, като е важно в ранните часове от 1 до 4 сънят да е здрав. Докато спите всички телевизори и екранни устройства трябва да бъдат изключени, а телефоните изключени или на самолетен режим.
 
 Практикувайте йога, за да излекувате чакрата на третото око. Кундалини йога е ефективна за отваряне на чакрата на третото око. Специфични йога пози също съответстват на чакрата на третото око.
 
??‍♂Страхотна дихателна техника (Пранаяма) се нарича Брахмари или “дъхът на пчелите“.  Доближете двете си ръце към лицето. Поставете двата средни пръста върху очите си. Постсвете показалците върху линията на веждите, а малките пръсти да са под скулите. Запушете ушите си с палци. Поемете дълбоко вдишване и издишайте със звука “AUM” с акцент върху звука „М“, докато създавате жужене като на пчела. Правете това в продължение на две минути или повече. С тази лечебна практика ще успокоите напрежението в областта на главата, ще подобрите съня си и ще иницирате отваряне на шестата чакра.
Сайтът е изработен и се поддържа от изработка на сайтове, SEO оптимизация, Google реклама 2022 – 2024 Margarita-Grigorova.com. Всички права запазени
Обадете се